A New Beginning!  
 

Ontstaan van Edelstenen

 
 

Parels

Parels worden vaak in één adem genoemd met edelstenen.

Parels komen we in verschillende vormen tegen zoals de bekende ronde kogelvorm, maar ook kunnen we ze tegen komen in ovale en in peer vorm.

Parels hebben hun ontstaan te danken aan de pareloester (deze leven in de zee) en worden ook wel oriëntparels genoemd. De parelmossel (leeft in zoetwater), beiden zijn levende weekdieren waarvan het lichaam wordt beschermd door twee schelpen. doordat er een klein obstakeltje in de schelp binnen dringt probeert het weekdier dit te neutraliseren, zodat het hier geen last meer van heeft, zo vormt het verschillende laagjes waaruiteindelijk de parel door ontstaat.
Parels komen voor in verschillende kleuren zoals, witte, roomkleurige, roze, etc.
Zwarte parels kunnen zeer kostbaar zijn.

Gecultiveerde parels zijn kunstmatig ontstaan door ingrijpen van de mens. Men plaats een parelmoerbolletje in de schelp en hieromheen vind parelmoer afzetting plaats. Het verschil tussen echte en gecultiveerde parels zit hem in de grote en de samenstelling van de kern.
Deze is bij gecultiveerde parels groter en bestaat uit evenwijdige lagen. De kleine kern bij de echte parels is een verwonding.

Echte parels kunnen we onderscheiden door ze over onze tanden heen te bewegen, het moet dan stroef aan voelen. Natuurlijk zijn er andere methoden maar dat gaat voor de gewone leek te ver. Op deze site proberen wij u een uitgebreid assortiment aan te bieden.
Veel kijkplezier en we zijn u natuurlijk altijd gaarne van dienst.

Akoya Parels zijn befaamd om hun hoge glans en rijke kleuren. De oester is zo'n 7 cm groot en leeft in ondiepe (1-5 m) kalme zee met een water temperatuur van 15 tot 23 graden Celsius.

De kleur van de parels: wit, zilver, goud, creme, roze, groen, blauw, etc....

Grootte van de parels: ca. 3 - 10 mm

Deze mossel leeft in meren en rivieren. De grootte van de mossel is zo'n 15 - 25 cm. De vormen van de parels verschillen, zoals ovaal, druppelvormig, rijstvormig en rond.

De kleur van de parels: wit, oranje, roze, lavendel, lila etc...

Grootte van de parels: ca. 2 - 10 mm

Dit is de grootste pareloester. De grootte van de oester is 20 - 30 cm. Ze leven in de warme wateren van de Zuid zee; Australie, Indonesie, de Filipijnen, Maleisie en Thailand.

De kleur van de parels: zilver wit, roze, goud, etc...

Grootte van de parels: ca. 10 - 18 mm

De grootte van de oester is 10 - 20 cm. Ze leven in de subtropische en warme gebieden in Okinawa (Japan), Micronesie and Polynesie (meestal in Tahiti).

De kleur van de parels: zwart, groen, blauw, bruin etc...

Grootte van de parels: ca. 9 - 16 mm

Deze oester leeft op plaatsen met ruwe golven en hecht zich aan rotsen en coralen. De grootte van de oester is zo'n 20 - 30 cm. De oester wordt vaak gebruikt voor de kweek van Mabe parels. Dit zijn parels die vergroeid zijn aan de schelp van de oester.

De kleur van de parels: licht roze, metallic goud etc.

Grootte van de parels: ca. 9 - 16 mm

De Abalone is de enige slak die gebruikt wordt voor het kweken van parelmoer en half ronde parels. Maar ze worden minder vaak gebruikt voor het cultiveren van parels omdat ze meer zorg nodig hebben en ook populaire zeevruchten zijn.

De kleur van de parels: groen

De Strombus Gigas (Grote Kroonslak) produceert zeldzame 'Conch' parels. Deze parels hebben geen parelmoer. In 1000 slakken vindt men misschien 1 parel. De Conch leeft in Caribbean en de Golf van Mexico.

De kleur van de parels: zalm roze

De zogenaamde Melo parels uit zeeslakken zijn uiterst zeldzaam. Net als de Conch parel, is de Melo parel eigenlijk geen parel want het bezit geen parelmoer. Melo Melo parels zijn extreem groot en over het algemeen erg rond.

< terug
  © 2007 Top Juwelen. Alle rechten voorbehouden